Caută şi vei găsi orice doreşti cu această bară magică

Google
 

joi, 25 octombrie 2007

Comunitatea GAY in Europa

Rusia


Rusia nu are nici legislatie impotriva gay, nici legi anti-discriminare. Homosexualitatea a fost decriminalizata in 1917, recriminalizata in 1933 si decriminalizata in 1993, cu conditia sa existe un consimtamant al persoanelor implicate in relatia homosexuala.

In mai 2006, dupa un formul despre drepturile gay care a avut loc in Moscova, activistii au vrut sa organizeze un mars, desi nu aveau aprobare. Au incercat sa mascheze marsul prin depunerea de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut. Asta a starnit mania gruparilor neo-naziste si crestine. Conform BBC, membrii acestor grupari i-au batut pe activistii gay.

In mai 2007, o alta demonstratie gay s-a sfarsit cu batai. Mai multi activisti internationali au fost arestati.

Suportul pentru casatoriile gay in Rusia este de 14%.

Germania

In Germania sunt recunoscute cuplurile formate din persoane de acelasi sex. Dn 2001, partenerii inregistrati au dreptul la mostenire, pensie alimentara, asigurare de sanatate, imigratie si schimbare de nume. In 2004 legea a fost amendata si s-a dat cuplurilor formate din persoane de acelasi sex, inregistrate, dreptul de a adopta (doar copiii din familia unui dintre parteneri).

Conform Eurobarometrului din decembrie 2006, 52% din populatie sustine casatoriile gay.


Franta

“Pactul de solidaritate civila” – o forma de inregistrare a parteneriatelor gay, a intrat in vigoare in 1999. Totusi, partenerii nu pot depune formulare de scutire de impozit decat dupa 3 ani de convietuire. Nu au dreptul la adoptie si nici la inseminare artificiala.

Un sondaj realizar de IPSOS in 2006 arata ca 62% dintre francezi accepta casatoriile gay, iar 37% se opun. 55% dintre ei sustin ca nu trebuie acordate drepturi parentale cuplurilor gay, in timp ce 44% sustin contrariul.


Portugalia

In Portugalia, homosexualitatea a fost decriminalizata in 1982. Aceasta tara este printre primele care au introdus in Constitutie prevederi referitoare la discriminare pe criterii de orientare sexuala.

Totusi, realitatea bate legislatia. Intr-un sondaj recent, 70% dintre portughezi s-au declarat homofobi.


Anglia

Atitudinea fata de homosexualitate a devenit tot mai buna. In ultimii ani, varsta la care homosexualii pot incepe o realtie este 16 ani. Este acceptat parteneriatul civil, cuplurile gay pot adopta copiii si exista comunitati mari de homosexuali in special in Londra si Manchester.

Un sondaj recent realizat de YouGov arata ca 90% dintre cetateni accepta homosexualii.


Italia

Cuplurile gay, desi recunoscute, nu au dreptul la proprietate comuna, protectie sociala sau mostenire. Totusi, in provincii precum Toscana, Umbria, Emilia Romagna, Campania, Marche, Puglia, Lazio, Liguria si Abruzzo se recunoaste la nivel simbolic o replica a Pactului de Solidaritate Civila existent in Franta. Sicilia si Lombardia se opun vehement.

Eurobarometrul din decembrie 2006 arata ca 31% dintre italieni sunt de acord cu casatoriile gay iar 24% recunosc dreptul la adoptie.


Spania

Spania este pe primul loc in lume la nivelul de toleranta fata de gay. Ofera cea mai larga gama de drepturi gay.

Cuplurile gay au dreptul al casatorie, la adoptie, si tot ce decurge din aceste doua drepturi – mostenire, protectie sociala, asigurare de sanatate, etc.
Insa mai au o tema pe care trebuiesc sa o mai rezolve: adaptarea legii de violenta domestica(in care sunt prevazute doar cazurile heterosexuale) si adaptarea ei si la cazurile de violenta in cupluri gay.
Vizibilitatea gay a atins nivele greu de banuit – armata, garda civila, judecatori, preoti, fotbalisti.

P.S. Anul 2007 a fost o sansa foarte buna pentru Spania de a arata cat de toleranta este in privinta comunitatilor LGBT prin organizarea in luna iulie a European Gay Pride 2007, sansa de care au profitat la maxim. Succesul enorm avut a rezultat din bilantul inregistrat la sfarsitul celor 8 zile tematice, din care recordul de audienta l-a avut ziua de sambata cand au avut aproximativ 3(trei) milioane de participanti la manifestare, defiland un numar record de 45 camioane tematice si avand sprijinul unor companii internationale renumite si a multor foruri si institutii publice, culturale, mass-media.


Polonia

Polonia este printre primele 10 tari anti-gay la nivel mondial. Exista legi anti-discriminare, desi nu sunt specifice homosexualitatii. In 2005 s-a incercat introducerea in Constitutie a unor astfel de prevederi, dar dupa protestele Bisericii Catolice, propunerea a fost respinsa.

Un sondaj de opinie de la sfarsitul anilor 2006 arata ca 74% si 89% dintre polonezi se opun casatoriilor gay, respectiv adoptiilor de catre cupluri gay.



Romania

In anul 2000 a fost abrogat faimosul articol 200 din codul penal care criminaliza homosexualitatea. Totusi, tara ramane conservatoare in ceea ce priveste cetatenii LGBT.

Din 2002, varsta la care iti poti da consimtamantul pentru o relatie gay este 15 ani.

Din 1996 este posibil ca o persoana care a trecut printr-o operatie de schimbare de sex sa isi poata schimba documentele de identitate. De asemenea, este permis ca femeile, inclusiv lesbienele, sa recurga la inseminare artificiala.

Homosexualilor le este permis sa se inroleze in Armata Romana. Totusi, multi care aleg aeasta cariera prefera sa ramana anonimi, de teama discriminarii.
Eurobarometrul din decembrie 2006 arata ca atititudinea romanilor fata de homosexualitate este similara cu cea din tarile Uniunii Europene. 55% dintre romani considera ca trebuie adoptate masuri pentru homosexualii sa nu fie discriminati la locul de munca.

Romanii ar fi de acord sa isi recunoasca orientarea sexuala in mod anonim “daca acest lucru va ajuta la combaterea discriminarii pe criterii de orientare sexuala”. 47% dintre romani considera ca homosexualitatea este inca un subiect tabu.



Olanda

Desi considerata tara cea mai toleranta, lucrurile nu stau chiar asa.

Cele doua teritorii autonome din cadrul Regatului Tarilor de Jos – Aruba si Antilele Olandeze resping legislatia liberala a Olandei si nu recunosc casatoriile gay.

Totusi, Curtea Suprema a Regatului Tarilor de Jos a decis in 2007 ca toate casatoriile trebuie acceptate pe teritoriul tarii. Acest lucru nu inseamna ca in Aruba sau in Antilele Olandeze (care au propria legislatie) va fi adoptata in viitor o lege care sa permita casatorii gay.

Niciun comentariu: