Caută şi vei găsi orice doreşti cu această bară magică

Google
 

joi, 31 iulie 2008

Eclipsa totala de Soare vineri 01.08.2008

In ziua de vineri, 1 august 2008 va avea loc o eclipsa totala de Soare. Aceasta se produce dupa aproape 2 ani si jumatate de la ultimul fenomen de acest gen - 29 martie 2006.

Eclipsa de Soare din 1 august 2008 va fi o eclipsa totala cu durata relativ mica - 2 minute si 27 de secunde in punctul de maxim. Totusi aceasta eclipsa va fi una frumoasa pentru ca banda de totalitate va strabate mai multe continente si va trece destul de aproape de Polul Nord al Pamantului.

In Romania eclipsa se va vedea doar ca o eclipsa partiala. Ora foarte accesibila la care se va produce eclipsa (amiaza) cat si sansele destul de mari de vreme buna fac din eclipsa de Soare din 1 august 2008 un eveniment care merita asteptat.

In Romania eclipsa din 1 august 2008 se va vedea ca o eclipsa partiala cu faza maxima destul de mica. Astfel pe teritoriul tarii noastre eclipsa debuteaza in jurul orei 12.05 (ora de vara) cand penumbra Lunii trece granita de nord-vest a tarii undeva in judetul Satu Mare. Pana la ora 12.23 in intreaga tara eclipsa partiala a inceput, ultimele localitati la care ajunge penumbra fiind cele din sud-est. Eclipsa avanseaza incet, Soarele fiind destul de sus pe cerul sudic la aprox. 60° aflandu-se in acea perioada in constelatia Cancer. Maximul eclipsei are loc in jurul orei 13.00. In functie de pozitia geografica maximul se produce mai devreme sau mai tarziu de aceasta ora. Magnitudinea eclipsei la maxim pe teritoriul Romaniei este cuprinsa intre 0.135 (13.5%) in sud-sud-vest si 0.295 (29.5%) in nord-est. Capitala va avea parte de o eclipsa de magnitudine 0.184 (18.4%) la ora 13.07. Dupa momentul maximului eclipsa isi continua cursul, Luna eliberand incet discul Soarelui. Sfarsitul eclipsei se produce incepand cu ora 13.40 in vestul tarii urmand ca la ora 14.05 penumbra Lunii sa paraseasca si estul extrem al tarii noastre (Dobrogea), cu aceasta terminandu-se in Romania eclipsa de Soare din 1 august 2008.

Sfaturi pentru observarea eclipsei
Pentru ca este vorba de observarea Soarelui trebuie precizate cateva aspecte foarte, foarte importante. Astfel, observarea Soarelui se face doar prin filtre speciale care nu permit trecerea decat a unei mici cantitati de lumina. De asemenea aceste filtre nu permit trecerea unor raze daunatoare ochilor. Filtre bune pentru observarea Soarelui sunt Baader sau Mylar. Ochelarii care s-au comercializat cu ocazia eclipsei de Soare din 1999 sunt buni pentru observarea Soarelui si a eclipsei din 1 august 2008.

Atentie !!! Nu incercat sa observati eclipsa cu ochiul liber. Daca priviti Soarele cu ochii neprotejati pentru cateva secunde puteti sa suferiti leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma in pierderea temporara sau chiar definitiva e vederii !

Pentru observarea in detaliu a eclipsei se recomanda folosirea unui instrument astronomic. Si aici se utilizeaza filtru in FATA obiectivului. In cazul in care vor exista pete pe discul solar in timpul eclipsei se poate urma evolutia pozitiei Lunii fata de aceste pete. Pentru fotografierea eclipsei se utilizeaza timpi scurti de expunere si de asemenea FILTRU in fata obiectivului aparatului de fotografiat.

Pentru observarea in conditii optime a eclipsei de Soare, in cazul in care nu aveti un filtru adecvat, sau nu detineti un instrument astronomic va recomand sa contactati un club de astronomie sau astronomi amatori din localitatea dvs. Cu siguranta acestia vor organiza observatii publice pentru observarea eclipsei de Soare. Daca nu stiti de existenta astronomilor amatori in localitatea dvs. va rog sa imi scrieti un e-mail si daca pot, va ajut.

Transmisii live ale eclipsei
In caz de vreme nefavorabila sau daca vreti sa observati, in paralel cu eclipsa partiala, si eclipsa totala puteti sa alegeti una sau mai multe din adresele de mai jos pentru a vedea in direct pe Internet eclipsa de Soare din 1 august 2008:

Live-Eclipse (Novosibirk, Rusia)
Novosibirsk Guide (Novosibirsk, Rusia)
SEMS - University of North Dakota (Weinan, China)
Nasa Sun-Earth Day (Xinjiang ,China)
Exploratorium (Xinjiang, China)
Astrofoto.no - eclipsa partiala (Reed, Norvegia)

Iar acum, vă trimit ... "un pupic pe ombilic" (© & ™)
AquaDiCs

Niciun comentariu: