Caută şi vei găsi orice doreşti cu această bară magică

Google
 

joi, 29 noiembrie 2007

1 Decembrie - Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA


La începutul anilor 90, peste 50% din copiii seropozitivi din Europa trăiau în România.
Şi astăzi, cele mai multe persoane care trăiesc cu HIV / SIDA în România, peste 7.000, sunt copii şi adolescenţi. Cei mai mulţi au fost infectaţi la sfârşitul anilor 80 în spitale prin intermediul transfuziilor cu sânge netestat HIV, prin reutilizarea acelor de seringă, sau sterilizarea defectuoasă a acestora. În perioada respectivă (1987-1990) se practicau în mod obişnuit aşa numitele "transfuzii de lux", adică se făceau transfuzii copiilor care erau subnutriţi şi aveau probleme de rezistenţă scăzută. Astfel se explică şi incidenţa mare a infecţiei HIV în rândul copiilor abandonaţi, sau proveniţi din familii sărace. Primele cazuri de SIDA la copii au fost diagnosticate în 1989. Ele au fost raportate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), dar au fost ţinute sub tăcere în România.
România este deja pe lista neagră a HIV/SIDA. Ţara noastră are în prezent în evidenţe peste 11.000 de persoane infectate HIV. Conform teoriei iceberg-ului acestui fenomen îi cunoaştem numai vârful, adică o treime, celelalte două treimi fiind "sub apă", necunoscute dar existente.
Conform estimărilor Băncii Mondiale, dacă nu se iau măsuri eficiente de prevenţie, până în 2010 1% din populaţia României ar putea fi infectată cu HIV. Autorităţile susţin că acest raport arată ce s-ar putea întâmpla în cazul în care nu s-ar lua măsuri de prevenţie, dar întrucât România are programe în acest sens, datele raportului nu sunt de actualitate.
Tendinţe:
  • Creştere rapidă a numărului de noi cazuri la adulţi (în special tineri) cu cale de transmitere heterosexuală;
  • Continuă să apară noi cazuri pediatrice cu predilecţie prin transmisie verticală de la mamă la făt;
  • Un număr încă mic de infectări prin utilizarea drogurilor injectabile (doar 5 cazuri, conform Comisiei Naţionale de Luptă Anti SIDA).
  • Infecţia cu HIV este boala tinerilor.
Peste 70% din totalul celor infectaţi cu HIV, sau bolnavi de SIDA au vârste cuprinse între 10 şi 20 de ani. Deşi numărul cazurilor de infecţie HIV la adulţi nu este mare numeric, s-a înregistrat o rată a creşterii de 100% în ultimii doi ani. România are şi o incidenţă crescută a bolilor cu transmitere sexuală, mai ales în rândul tinerilor, ceea ce sporeşte riscul infecţiei HIV.
Pe plan mondial, potrivit statisticilor OMS aproximativ 7.000 de persoane sunt infectate cu virusul HIV în fiecare zi.
S-ar putea concluziona că tânăr sau bătrân, alb sau negru, creştin sau musulman, homosexual sau heterosexual, bărbat sau femeie, virusul te poate afecta mai ales dacă îi permiţi. Cum ai putea să laşi acest virus să te afecteze? Ce reprezintă o persoană infectată şi ce una afectată? Este HIV o ameninţare la adresa ta? De ce DA, de ce NU?

În ziua de 1 Decembrie, pe lângă sărbătoarea Zilei Naţionale a României, mai este sărbătorită şi Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA. Cu ocazia acestei zile sunt organizate diverse activităţi de informare despre riscurile şi metodele de prevenire a infectării cu HIV, dar şi de solidarizare cu persoanele seropozitive şi cu familiile acestora.
Dintre evenimentele pregătite pentru seara zilei de 1 Decembrie putem aminti petrecerea organizată la Cluj de către "Be An Angel", în clubul "Angels", eveniment ce se doreşte a fi unul caritabil, fondurile strânse în urma colectei şi a altor acţiuni din acea seară fiind donate unei asociaşii de luptă contra HIV(pentru mai multe detalii şi rezervări click aici ).

Niciun comentariu: